Shqipëria votoi 2021

Në 25 Prill Shqipëria votoi për të zgjedhur 140 anëtarë të parlamentit të ri. 5,199 qendra votimi u hapën për zgjedhjet parlamentare me 3,588,869 votues të regjistruar.

Njerëzit që aktualisht vuajnë nga COVID-19 nuk mundën të votojnë sepse nuk pati një infrastrukturë të duhur për të votuar. Kryeministri Edi Rama u kërkoi atyre të "qëndrojnë në shtëpi". Zgjedhjet iu përmbajtën ndryshimeve në Ligjin Zgjedhor dhe për herë të parë u prezantua në një qendër votimi identifikimi dhe numërimi elektronik i votuesve. Ndryshimet e vitit 2020 gjithashtu futën rregullore të reja të sigurisë në qendrat e votimit dhe një kuotë gjinore prej 30 % për listat e kandidatëve.

Diaspora e vendit me rreth 1.8 milionë shqiptarë - një numër i madh për një vend me 3.5 milion banorë, përfshirë ata që jetojnë jashtë - nuk votuan për shkak të mungesës së miratimit të legjislacionit të nevojshëm.

Numërimi i votave për partitë përfundoi: Partia Socialiste PS mori 74 mandate, Partia Demokratike PD mori 59 mandate, Lëvizja Socialiste për Integrim (LSI) fitoi 4 mandate dhe Partia Social Demokratike (PSD) fitoi 3 mandate. Numërimi i fletëve të votimit për kandidatët për deputetë është ende duke vazhduar në të gjithë vendin.

Burimi: Balkansight